Ungdomsforum i Lima - "Jóvenens enlazando más alternativas"

Helga 10. - 11. mai deltok vi, Wibeke, Marita og Marte, på ungdomskonferansen "Jóvenes enlazando más alternativas" i Lima.

Ca. 100 ungdommer fra Peru, Bolivia, Brasil, Guatemala, Nederland, Tyskland og Norge har i löpet av helga debattert ulike temaer og sammen kommet fram til et manifestfest.

Det er fem organisasjoner, blant dem CEADL som er LAGs hovedsamarbeidspartner i Bolivia, som har arrangert konferansen. Den er opptakten til en annen konferanse som avholdes i Lima denne uka: "La cumbre de los pueblos". et mötet skal også være et samlingspunkt for ulike organisasjoner fra sivilsamfunnet, og går parallelt med toppmötet mellom statsledere i Latin-Amerika, Karibien og EU som Peru er vertsnasjon for. Målet med det biregionale samarbeidet mellom EU og Latin-Amerika er en frihandelsavtale, noe sivilsamfunnet her tar avstand fra. Derfor önsker "La cumbre de los pueblos" å ta avstand fra denne politikken.

I löpet av helga har ungdommen fordelt seg på ulike forum og tatt for seg temaer som militarisering, migrasjon, naturressurser og miljö, urbefolkningsproblematikk, jordfordeling, kulturelt mangfold, menneskerettigheter, likestilling og demokrati. Sluttdokumentet tas med til "La cumbre de los pueblos" for å ivareta ungdommens stemme i den politikken sivilsamfunnet förer overfor statslederne.

Wibeke Bruland, Marita Mo & Marte Gustad Iversen
Land